De theorie

Uitleg Trauma

Mijn coaching is gebaseerd op het gedachtegoed dat iedereen al goed genoeg, al heel, al verlicht is. Alleen door de ervaringen in onze levens – en met name in onze vroege jeugd, waarin we compleet afhankelijk waren van onze verzorgers – lopen we (bewust en onbewust) trauma’s op. Een trauma wordt niet veroorzaakt door een specifieke gebeurtenis an sich, maar  door de manier waarop deze gebeurtenis verwerkt is. Is een gebeurtenis niet goed verwerkt – of sterker nog, was het te gevaarlijk om de gebeurtenis op dat moment te verwerken – dan wordt het een trauma dat zich opslaat in ons lichaam. Een trauma is dus een gebeurtenis die te pijnlijk was om te voelen en verwerken op dat moment en kan ervaren en herinnerd worden door lichamelijke sensaties.  In mijn praktijk zullen we vooral de nadruk leggen op de trauma’s die binnen het gezin hebben afgespeeld.  Dit zijn geen heftige gebeurtenissen waar we trauma normaliter mee associëren. Ik focus me vooral op de sfeer of de algemene tendens binnen het gezin waarin thema’s als hechting, relaties en emotie verwerking centraal staat. 

Als er op jonge leeftijd / tijdens je jeugd geen goede opvanging is voor jouw emotionele welzijn, dan is de enige manier om met het trauma om te gaan het te verdringen. Door het te verdringen worden de gevoelens die bij het trauma horen, afgesplitst naar een apart hersendeel: het ‘traumadeel‘.  Het traumadeel wordt gescheiden door een denkbeeldige muur, die als functie heeft om ons te beschermen voor het voelen van dit trauma. Gevoelens zoals eenzaamheid, wanhoop, onbegrip en diep verdriet die vroeger te pijnlijk waren om te voelen worden door deze muur beschermd en blijven ver van de bewuste wereld vandaan. Deze muur bestaat uit beschermingsmechanismen en overlevingsstrategieën en waren vroeger dus essentieel om te overleven!

Beschermingsmechanismen en overlevingsstrategieën

In het heden als volwassen persoon met een brein dat rationeel en gezond ontwikkeld is hebben we deze beschermingsmechanismen en overlevingsstrategieën niet meer nodig, sterker nog: in het heden werken ze vaak destructief.  Voorbeelden hiervan zijn: valse hoop (als ik … doe, dan ben ik gelukkig), valse macht (als de ander … doet, dan ben ik gelukkig), ontkenning van behoeften (ik heb niks nodig, ik heb nergens last van), primaire afweer (zelfafwijzing/ongezond perfectionisme, alles wat jij doet is niet goed genoeg) en angst (wekt een freeze/flight/fight response op). Deze beschermingsmechanismes worden de drijvende kracht achter ons gedrag en gaan nog harder werken wanneer we ons onveilig voelen (= het trauma weer aangeraakt wordt). Dit kan er voor zorgen dat we in ons gedrag ‘ongezonde’ gewoontes krijgen. Ofwel we raken verstrikt in de welbekende verslavingen: drinken, drugs, gokken, gamen, eten, sporten, social media, hard werken en de minder bekende verslavingen: denken, continue willen ontwikkelen, altijd willen helpen en liefde halen uit de buitenwereld ipv uit jezelf. Het gedrag en met name de gevolgen van dit gedrag is waar iedereen vaak tegenaan loopt en wil veranderen. Maar als je graag je gedrag wil aanpassen, dan zul je moeten kijken welke beschermingsmechanismen en overlevingsstrategieën je inzet. En daaronder liggend: welke trauma’s je hebt opgelopen en dus voor welke pijn je je nog beschermt.

Naar de pijn toe is de sleutel naar..

Ik spreek uit ervaring dat het contact maken met die pijn, het voelen van die pijn en het rouwen over de dingen die je hebt gemist in het verleden, de sleutel is naar het zien dat je al goed genoeg bent en dat je mag zijn zoals je BENT. In mijn coaching gaan we inzichtelijk maken welke overlevingsmechanismes en beschermingsstrategieën jou momenteel nog belemmeren. Je gaat zien dat die pijn uit het verleden is en dat je in het nu veilig bent en mag voelen. Dit helingswerk zorgt ervoor dat je in het NU vrij en gelukkig kunt leven.

Bronnen: Ingeborg Bosch (psycholoog), Veronique van der Woude (traumaspecialist), Bessel van der Kolk (psychiater), Franz Ruppert (psychotherapeut)